KEÇİÖREN SİMTEL YETKİLİ SERVİS MERKEZİ 0 (312) 361 4 555

Arçelik Servis 444 88 04

SİMTEL, 51 yıllık geçmişiyle Türkiye’de beyaz eşya ve elektronikte ilklerin yaratıcısı olmuş ve elektrikli süpürgede yakaladığı % 80’lere varan pazar paylarıyla Türkiye’de elektrikli süpürge denilince akla gelen ilk marka olmayı başarmıştır.

1960- 1980 KOÇ HOLDİNG Yılları

SİMTEL, 30 Mart 1960 tarihinde Koç Ailesi tarafından kurulmuştur. 1960-1970 yılları arasında ilk yönetim kurulu başkanlığını rahmetli Vehbi Koç’un yaptığı şirketin kuruluş amacı ünlü Alman markası Siemens’in elektrik kablo ve malzemelerini ithal edip Türkiye’de pazarlamaktır. SİMTEL’in ismindeki “SİM” Siemens’ten, “TEL” de şirketin kuruluşunda Siemens’ten ilk getirilmesi planlanan ürün olan kablodan gelmektedir.

SİMTEL, kuruluşundan sonra elektrik kablo ve malzemelerinin yanısıra, SIEMENS markalı elektrikli ev aletlerinin de Türkiye’ye ithaline ve Türkiye’de pazarlamasına yönelir. İthal edilen ürünler arasında öne çıkan ürün elektrikli süpürge olur.

Kısa bir süre sonra, 1962 yılında SIEMENS’in know-how’ı ile Türkiye’nin ilk elektrikli süpürge fabrikası kurulur. İlk elektrikli süpürgeler SIEMENS markası ile üretilirken, daha sonra tüm ürünler SİMTEL markası ile üretilmeye başlanmıştır.

Türkiye’nin ilk sanayi kuruluşlarından biri olan SİMTEL ürettiği elektrikli ev aleti ve beyaz eşyalarla Türkiye’de birçok ilke imza atmış, yapmış olduğu yatırımlarla Türkiye’de elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

SİMTEL’in İlkleri:

• 1962 Türkiye’nin ilk elektrikli süpürge fabrikası

• 1975 Türkiye’nin ilk elektrikli süpürge motoru üretim tesisi

• 1976 Türkiye’nin ilk kat kaloriferi: “SİMTEL Record”

• 2 G sembolü ile müşterisine 2 YIL GARANTİ veren ilk firma. Yıllar öncesi hiçbir zorlama görmeden, malına güvenmenin verdiği bir güçle SİMTEL 2G sembolü ile müşterisine 2 yıl garanti veren ilk ve tek firma olmuştur.

• SİMTEL ayrıca yine KOÇ döneminde üretimine başladığı “SİMTEL Sempati (mini) çamaşır makinesi” ve “SİMTEL Leydi Sim bulaşık makinesi”yle Türkiye’nin ilk beyaz eşya üreticilerinden birisi olmuştur. Leydi Sim bulaşık makinesi uzun yıllar boyunca büyük bir bölümü İngiltere’ye olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmiştir.

1980- 1994 Ümit ÖZKAN’lı Yıllar

1980 yılına gelindiğinde SİMTEL markasının yeni sahibi, kuruluşundan bu yana önce şirketin ikinci müdürlüğünü daha sonrada genel müdürlüğünü yapan Ümit ÖZKAN olmuştur. Ümit Özkan “SİMTEL 25. yıl özel kataloğu”ndaki önsözünde bu satınalmayı şu şekilde açıklamıştır;

“… 1978 yılında, bugünkü SİMTEL Grubu’nca geliştirilen, linyit briketi (KİMKAT) ve bağlayıcı yapıştırıcıları üreten, kimyasal madde üretim, (KİMKATSAN) projeleri yatırımlarının bitmekte olduğu 1980 senesinde, ortaya çıkan bir anlaşmazlık sonucunda, kömür ve kimya fabrikalarındaki hisselerimiz Koç grubuna devredilirken, SİMTEL’e ait hisseler Koç grubu ve Ailesinden devir alınarak SİMTEL’in Koç grubu ile alakası kesilmiş, bağımsız bir SİMTEL Grubu oluşarak hizmet vermesi sağlanmıştır… ”

SİMTEL bu yıllarda ürün yelpazesine elektronik eşyayı da (TV, müzik seti vs…) eklemiş yine bu dönemde ürettiği yazar kasa ile Türkiye’nin ilk yazar kasa üreticileri arasında yerini almıştır.

Genişleyen ürün yelpazesine rağmen bu dönemde de elektrikli süpürge SİMTEL’in en önemli ürünü olmayı sürdürürken, adeta bir efsane haline gelen Bordo-Yeşil, çelik gövdeli “SİMTEL SÜPER” Türkiye’de %80’lere varan pazar payına ulaşmayı başarmış, SİMTEL ise Ortadoğu ve Balkanların en büyük, Avrupa’nın 3. büyük elektrikli süpürge üreticisi konumuna gelmiştir.

1994- 1997 Ümit Özkan & Antonio Merloni Ortaklığı

1994 krizinde sıkıntıya düşen Ümit Özkan, aynı yıl SİMTEL’in % 50 hissesini Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olan Antonio Merloni’ye satarak, yola yabancı bir ortakla devam etme kararı almıştır. Antonio Merloni’nin ortaklığı ile birlikte SİMTEL’in Türkiye’deki tüm üretimi durdurulmuş ve ürün yelpazesinin sadece Merloni’nin İtalya’da ürettiği beyaz eşyalardan oluşturulmasına karar verilmiştir.

1997- 2000 Antonio Merloni Grubu

Ortaklıkta aradığını bulamayan Antonio Merloni 1997 yılında SİMTEL’in diğer %50 hissesini de alarak şirketin tamamen sahibi olmuş, fakat bu sefer de marka-fiyat konumlandırmasından bayi ağı yapılandırmasına kadar yaptığı bir dizi hata sonucunda başarısız geçen bir üç yılın ardından 2000 yılında Türkiye’den çekilme kararı almıştır.

 

Bir cevap yazın